Počet položek: 0 0,- CZK

Rady pro začátečníky

Jakým doutníkem začít?

Pro začínající kuřáky doporučuji kratší formáty doutníky s kratší dobou hoření. Nedoporučuji doutníky s výraznou chutí a silou např. s krycím listem Maduro, nebo doutníky z řady Dark Coroja, které jsou opravdu silné.

Volte spíš méně komplikované chutě, které budete moci snadněji identifikovat a k těm komplikovanějším se postupně "prokouříte". Pokud se napoprvé netrefíte, zkuste jinou značku, nebo si nechte poradit.

Svůj doutník si zapalte podle návodu zde: 

Nezapomeňte na důležité: kouř z doutníku nešlukujte do plic! Jen jej poválejte v ústech a užívejte chuť. Téměř kažý doutník je v první třetině různě štiplavý - chuť se přirovnává k pepři, nenechte se tím zaskočit. Po pár potáhnutí se obvykle peprná chuť ztrácí (pokud není charakteristická pro daný doutník) a chuťové vjemy se rozšiřují. Druhá třetina doutníku bývá chuťově nejvytříbenější. Můžeme cítit (podobně jako ve víně) např. kávu, kakao, čokoládu, ale také chléb, slámu, toasty, kůži, ovocné chutě apod. 

Doutníky jsou vybaveny prstýnkem - jakousi etiketou, kterou můžete a také nemusíte sejmout. Někdy je to nezbytné, protože prstýnek zabírá třeba i polovinu doutníku. Počkejte chvilku než teplota zapáleného doutníku povolí lepidlo, kterým je prstýnek spojen. 

Obecně platí, že doutník po dvou třetinách odložíme. Pro začátečníky jde o dobrou radu, sice vám může být líto, že doutník dokládáte a zbývá velký kus, ale poslední třetina funguje jako filtr a čím se blížíte ke konci je chuť silnější a často přebije jakýsi TOP v chuti dosažený během druhé třetiny. Vyzkoušejte kouřit dál až budete mít něco odkouřeno - je možné, že vám to bude vyhovovat.

Doporučuji k doutníku pít vodu - čistou bez bublinek. Také je dobré v začátcích korigovat nikotinový vliv doutníku sladkostí: kolou, čokoládou apod.

Humidory - ideální uchování doutníku

Kvalitní ručně vyráběné doutníky přicházejí z oblasti s vyšší vlhkostí vzduchu. Aby nedošlo k jejich vysušení a tím znehodnocení používáme tzv. humidory. Boxy ze dřeva, které udržují vlhkost. O tom jak zavlhčit humidor a udržovat doutníky ve správné kondici si přečtěte v článku o správném uchování doutníků.

Obecně můžu doporučit pro ideální udržení vlhkosti k uchování doutníků systém Boveda, který nabízím v sekci Zvlhčovače Boveda.

Doutníky můžete díky sáčkům Boveda skladovat i např. v igelitovém sáčku, nebo v uzavřené sklenici či plastovém boxu. 

Rady pro začátečníky - 1988533 -
Potvrzení zletilosti

Upozornění:

Tato stránka obsahuje tabákové výrobky a alkohol. Vstupem potvrzujete, že je vám více jak 18 let.