Jak kouřit doutník

Kouření doutníků - jak na to

Doutník není cigareta a k jeho kouření je potřeba klid, pohoda a čas. Jen tak můžete svůj doutník vychutnat. Samozřejmě, že kuřáci, kteří doutníku holdují několikrát denně nebudou zcela souhlasit - ti si dokáží vychutnat svůj doutník u práce, v autě, nebo při jiné činnosti. 

    • pokud je doutník zabalen do celofánu, vyjměte jej a přivoňte: navnadíte chuťové buňky a možná odhadnete jaké chuťové zážitky vás čekají
    • konec doutníku ořízněte (ořezávačem, gilotýnkou nebo jiným vhodným nástrojem - filmové ukousnutí špičky doutníku není to pravé). Ořezáváte jen cca 3 milimetry. Větší kus (až centimetr) budete řezat u formátu Topredo, Piramides, nebo Belicoso
    • oříznutý konec očistěte ofouknutím a zkuste vložtit do úst a třeba nasát nezapálený doutník, nebo jen jazykem ochutnat tabák - to je na vás
    • nyní zapalte. Pro zapálení zvolte dlouhou zápalku, plynový zapalovač, nebo tzv. turbo zapalovač. Vyhněte se benzínovým zapalovačům (např. klasické Zippo). Pálený benzin může chuť doutníku výrazně ovlivnit (i zde ale platí, že se najdou zastánci tohoto způsobu). S doutníkem kružte, občas potáhněte a hlavně nespěchejte. Dbejte na to, aby byl doutník rovnoměrně zapálený
    • pokud jste se zapálením spokojeni, potáhněte párkrát aby se doutník rozhořel. Zkontrolujte zda je skutečně pěkně rovnoměrně zapálený
    • potahujte podle chuti jednou za 1-2 minuty a objevujte chutě
    • popel neodklepávejte, ale snažte se ho udržete co nejdelší. Pokud to jinak nejde, otřete doutník o popelník a popel se uvolní
    • doutník držte suchý, vlhký konec doutníku ničí chuť (přehnaně doutník "neolizujte" a nežmoulejte. Stejně tak bafání bez odkládání a pauzy
    • pokud nehoří doutník rovnoměrně, dozapalte ho. Je možné, že nebyl dobře ubalen, nebo zapálen
    • obecně platí, že doutníky kouříme do 2/3. Poslední třetina slouží jako filtr a zachytává se v něm kondenzát kouření tzv. močka. Mnoho kuřáků však kouří až do úplného konce a používá i napichovátka aby si nespálili prsty. Pro mě to není - zkusil jsem několikrát a vždy mi chuťový zážitek tento způsob spíš zkazil. Není to ale nic špatného, jde o záležitost každého kuřáka
    • pokud jste s doutníkem u konce, odložte jej a nechte vyhasnout. Netípejte. Pokud se k nedokouřenému doutníku chcete vrátit, obecně platí, že tak do půl hodiny je to nejvíc. Poté už doutník začíná postrádat původní chuť

Podívejte se jak zapaluje svůj doutník Nick Perdomo - majitel firmy Perdomo :

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potvrzení zletilosti

Upozornění:

Tato stránka obsahuje tabákové výrobky a alkohol. Vstupem souhlasíte, že je vám více jak 18 let.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace