Počet položek: 0 0,- CZK

RoMa Craft Cromagnon Knuckle Dragger Connbroad

RoMa Craft Cromagnon je mimořádný doutník. Přečtěte si moje dojmy.

Historie RoMa Craft

Doutník RoMa Craft Cromagnon Knuckle Dragger Connbroad přichází z fabriky RoMa Craft Tobac založené teprve v roce 2012 dvěma kamarády Skipem Martinem a Mikem Rosalesem. 

Příběhy výrobců doutníků jsou velmi zajímavé, ti nejlepší se často potýkají s nepřízní osudu. Skip Martin se k výrobě doutníků dostal jinou cestou a nepřízeň osudu nám vlastně pomohla k tomu, že můžeme ochutnat mimo jiné i tento doutník. Od 90.let provozoval Skip Martin obchod s doutníky a v Nikaragui nakupoval testovací blendy a doutníky zkrachovalých obchodů a prodával svým kamarádům a příznivcům. V roce 2008 byl jeho obchod zničen hurikánem Ike a tak Martin spolu s kamarádem Mikem Rosalesem založili svoji značku RoMa Craft. Rosales již dříve prodával svou značku.

Spolu se zručným blenderem Estébanem Dislou spustili výrobu výrazných doutníků pro sice úzkou, ale velmi vlivnou skupinu nadšenců, kteří hledají v doutnících chuť a vůni. Původně nebyly doutníky ani pojmenovány, ale časem byl tento radikální způsob změněn a doutníky se honosí názvy odkazujících k počátkům lidstva: Cromagnon, Acquitaine, Neanderthal. 

Konstrukce doutníku a vůně

Doutník Cromagnon Knuckle Dragger Connbroad (zkráceně Cromagnon) je ve formátu Robusto. Tento doutník mě zaujal ihned svou pevnou konstukcí.

 Rozhodně nemůžu řict, že je doutník utažený, nebo tvrdý, je prostě pevný. Tmavý krycí list je příjemý na omak, žilky jsou znatelné, ale nikoli výrazné a rušivé.

Vůně doutníku je příjemná, nasládlá s kořenitými tóny. 

Prstýnek: tak to je minimalismus, který se musí ocenit. Na první pohled vypadá prstýnek nenápadně, možná trochu nudně. Když se ale podívám blíž vidím mírně embossovnaý nápis CROMAGNON a "runové" logo, které jakoby přesahuje přes. Po dokouření jsem prstýnek chtěl sejmout a voilá: černý proužek jsem oddělil od bílého a pod ním téměř neviditelné lebky. Teď mě moc mrzí, že jsem to nenafotil (napravím příště). Ten prstýnek je rozhodně pozoruhodný.

Zapálení a první dojmy

K zapálení jsem použil cutter V-Cut od Xikar, který mi vyhovuje poslední dobou nejvíc. Řez krásně čistý. Párkrát jsem natáhl před zapálením - moc příjemné, kořenité, lehce peprné. No, to bude jízda - pomyslel jsem si.

Zapaloval jsem jednotryskovým reklamním zapalovačem Perdomo. Zapálení na jedničku. Pár potažení doutník potřeboval na srovnání hoření. První chutě byly kombinace silného pepře a především kořenitost. Cítil jsem na jazyku směs aromatického koření, které však vůbec nerušilo. Měl jsem za to, že mě čeká zážitek, který mi roztočí panenky, ale chyba lávky. Po pár potaženích se dostavuje sladkost. Příjemná, nedominantní, ale dostatečně silná na to, aby zmírnila pepř i kořenitost. Každý další potažení je trochu jiné. Ten doutník si zaslouží klid, obzvlášť pokud ho kouříte poprvé, tak i soustředění. 

Retrohale

Zkusil jsem retrohale s malou částí dýmu co jsem měl ústech. V nose se prosazuje peprnost dost výrazně a retrohale (vydechnutí dýmu nosem) doplňuje momentální sladkost, když jsem měl pocit, že si potřebuji připomenout sílu ze začátku. 

Doutník RoMa Craft Cromagnon si udržel svůj chuťový oblouk téměř po celou dobu kouření, kdy se ještě přidává dřevitost a celkově tak 3-4 chuťové vjemy uzavíra.

Pěkná hodinka to byla a rozhodně hodlám opakovat. Hoření celou dobu na jedničku bez sebemenší potřeby korigovat. Popel mi držel nebývale dlouho (s doutníkem často popocházím, odkládám apod.).

S ničím jsem nepároval.
Jen jsem málem spálil bůček na grilu, protože moji pozornost si získal tento poměrně malý avšak velmi zábavný doutník :-)

Síla doutníku je střední: jak jsem zmiňoval na začátku je dojem mnohem silnější, ale postupně se projeví sladkost a ta sílu tabáku koriguje.

Martin Wagner
zdroje textu: RoMa Craft, UPB 

RoMa Craft Cromagnon Knuckle Dragger Connbroad - 1988505 - Doutník Roma Craft v eshopu

Doutník Roma Craft v eshopu

RoMa Craft Cromagnon Knuckle Dragger Connbroad - 1988503 - Roma Craft doutník recenze

Roma Craft doutník recenze

RoMa Craft Cromagnon Knuckle Dragger Connbroad - 1988504 - Hodnocení doutníku Roma Craft

Hodnocení doutníku Roma Craft

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potvrzení zletilosti

Upozornění:

Tato stránka obsahuje tabákové výrobky a alkohol. Vstupem potvrzujete, že je vám více jak 18 let.