Počet položek: 0 0,- CZK

Jak uchovávat doutníky

Jak uchovat doutníky

Doutníky, které u nás i jinde nakoupíte vám budou dodány v přepravním stavu tj. v igelitovém sáčku. Takto uchovaný doutník můžete zapálit a vykouřit. Pokud chcete kouření odložit, nebo doutníky uchovat na později popř. uskladnit a nechat dozrát budete potřebovat box pro uchování doutníku, kterému se říká humidor.

Humidor uchová doutník v bezvadném stavu a ideální kondici. To se však stane jen pokud bude ve správném nastavení. Humidory byly vyráběny z cedrového dřeva, které pomáhá uchovat doutníky v ideální vlhkosti a dokonce jim přidává i další rozměr chuti. Dnes se přavážně prodávají humidory z kompozitních materiálů sestávajcích z několika druhů materiálu. Obecně platí, že čím levnější je humidor, tím levnější materiál byl použit. 

Vlhkost a teplota pro uchování doutníků v humidoru

Ideální vlhkost v humidoru je 65-70% podle původu doutníku. Teplota kolem 20°C. Teplotnímu výkyvu se nevyhnete, ale obecně platí, že by teplota neměla přesáhnout 30°C. Pokud bude doutník vysušený díky nižší vlhkosti bude hořet rychleji a chuť bude drsná. U převlhčených doutníků bude docházet k častému zhasínání a při dlouhodobé vysoké vlhkosti se může na doutníku objevit zelená plíseň, která znamená smrt doutníku. Takto nepadené doutníky nekuřte a humidor dezinfikujte antibakteriálním roztokem. Bílá plíseň není škododliá, jen ji setřete z doutníku a bez obav můžete kouřit.

Humidor by měl mít pevnou možnost uzavření, který udržuje vlhkost uvnitř na ideální úrovni. Zvlhčovač,nebo zvlhčovací sáčky Boveda je jediná součást humidoru, kterou lze docílit správné vlhkosti. Pokud se začne hodnota vlhkosti v humidoru snižovat, může to být nějakou z těchto možností:

    • do humidoru byly vloženy nové doutníky a ty natáhly vlhkost, protože byly vyschlé. Zde stačí pouze počkat, až se zase vlhkost vrátí zpět na správnou hodnotu, v případě, že se během dvou dní vlhkost nevrátí zpět, je nutné doplnit tekutinu do zvlhčovače, nebo vyměnit zvlhčovací sáčky
    • humidor zůstal nedopatřením delší dobu nedovřený. Zde stačí počkat, zda se zase vlhkost vrátí zpět na správnou hodnotu, v případě, že se během několika hodin vlhkost nevrátí zpět, je nutné doplnit tekutinu do zvlhčovače popř doplnit, nebo vyměnit zvlhčovací sáčky
    • bez zjevné příčiny vlhkost v humidoru neustále klesá. Zde je nutné doplnit tekutinu do zvlhčovače, nebo vyměnit zvlhčovací sáčky

Zavlhčení humidoru pomocí systému Boveda, nebo zvlhčovačem

Před prvním použití humidoru je nutné jej zavlhčit. Optimální vlhkost pro uskladnění doutníků je 65 -70%. Doporučujeme k zavlhčení humidoru použít roztok destilované vody a antibakteriální tekutiny, protože obyčejná voda má za následek tvorbu plísně. Dále doporučujeme používat destilovanou vodu pro lékařské účely.

  • humidor 1x týdně pootevřete a vyvětrejte
  • doutníky je třeba 1x měsíčně přeložit z dolního prostoru do horního a naopak a není na škodu i pootočit

Lepší zavlhčení doporučujeme antibakteriální tekutinou polypropylenglykol, který zakoupíte v některých lékárnách a nebo můžete zakoupit tuto tekutinu přímo v baleních od výrobce.

Zavlhčení humidoru pomocí zvlhčovacích sáčku Boveda:

    1. Celý vnitřní prostor je nutné vytřít roztokem, včetně oddělovačů. Doporučujeme použít nový čistý hadr, aby jste si nezanesli do humidoru bakterie.
    2. Vložte dostatečné množství, nebo velikost sáčků Boveda a ponechte cca 2 týdny nasát humidor vlhkost
    3. Vyzkoušejte funkčnost vlhkoměru.
    4. Vložte dostatečné množství nových sáčků Boveda, nebo sáček ideální velikosti

Zavlhčení humidoru pomocí klasického zvlhčovače::

    1. Celý vnitřní prostor je nutné vytřít roztokem, včetně oddělovačů. Doporučujeme použít nový čistý hadr, aby jste si nezanesli do humidoru bakterie.
    2. Vyzkoušejte funkčnost vlhkoměru.
    3. Naplňte zvlhčovač roztokem. Pokud zůstane na zvlhčovači voda, tuto otřete a zvlhčovač umístěte do humidoru.
    4. Pokud chcete urychlit zavlhčení humidoru dejte do humidoru nádobku s destilovanou vodou nebo navlhčený hadr, ale pozor! nenechávejte ho ležet v humidoru jen tak , aby nedošlo k poškození dřeva. Položte ho např. na igelitový sáček. Takto nechejte humidor cca 24 hodin. Průběžně kontrolujte zvlhčovač a v případě potřeby doplňte roztok.
    5. Humidor je zavlhčen jakmile dosáhne vlhkost v humidoru 70%

Doutníky je možné vkládat po dosažení 60% vlhkosti.

Kalibrace vlhkoměru

Pokud se Vám zdá, že nefunguje správně vlhkoměr je nutné jej nastavit - zkalibrovat. Toto se provádí následovně:

    1. Standardní vlhkost v místnosti se pohybuje okolo 48 - 55% vlhkosti. Pokud vlhkoměr ukazuje tuto hodnotu , není potřeba s vlhkoměrem cokoliv dělat.
    2. Vlhkoměr obalte vlhkou látkou a po cca 2 minutách zkontrolujte zda ručička vlhkoměru dosáhla alespoň 90.%.
    3. Pokud ne , vyjměte vlhkoměr z jeho obalu a nastavte ručičku na 90% vlhkost, tímto je vlhkoměr zkalibrován.

Vlhkoměr osušte , nechejte jej klesnout na hodnotu vlhkosti v místnosti a poté jej  vložte do humidoru.

Podívejte se na video jak zavlhčit humidor pomocí systému Boveda. 

Jak uchovávat doutníky - 1988520 -

Komentáře k Jak uchovávat doutníky

1
18.3.2023 09:09
Zdeněk Vysoký

Dobrý den,
zakoupil jsem Boveda humidor bag se zvlhčovacím sáčkem Boveda 69%, vložil do něj doutníky a digitální vlhkoměr a sledoval, jak roste vlhkost. Ta po 5 týdnech vystoupala na 67% a už dále neroste. Nyní je to 7 týdnů. Je to tak v pořádku? A nevadí doutníkům, že je vlhkost jen 67%?

2
21.3.2023 13:18
Jmého administrátora

Dobrý den, pokud jste měl vlhkoměr kalibrovaný, je 67% vlhkost v toleranci. 1-2 procentní body nahoru dolů jsou OK a rozhodně se nemusíte bát, že by byl problém. Ještě je také důležité uvést dvě věci: neznám množství doutníků v sáčku a hlavně sáček berte jako "nouzové" nebo transportní řešení. Svůj kus práce odvede např. klik-klak plastová krabička.
Martin Wagner, xdoutniky.cz

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek   ( Fotky můžete vložit po odeslání příspěvku. )
opiště kód
antispam
     Více informací
Potvrzení zletilosti

Upozornění:

Tato stránka obsahuje tabákové výrobky a alkohol. Vstupem potvrzujete, že je vám více jak 18 let.